Bükreş merkezli Wave Studio hızla büyüyen bir mobil uygulama geliştiricisi. 2022'de Financial Times, Wave Studio'dan Romanya'nın en hızlı büyüyen teknoloji şirketi olarak bahsetti. 2016'dan beri 185 milyondan fazla kullanıcı, popüler Wave Live Wallpaper 3D uygulaması da dahil olmak üzere şirketin kişiselleştirme uygulamalarını indirdi.
En yeni uygulamasının artan popülaritesi ile şirket, işlerinin para kazanma yönünü optimize etmeye odaklandı. Uygulamaları ve reklamlarıyla etkileşim kurma olasılığı daha yüksek olan kullanıcıları çekerken, kullanıcı edinme maliyetlerini kontrol altında tutmak istedi. Nihai hedef, ortalama kullanıcının yaşam boyu değerini (YBD) arttırmaktı.
Google ürünlerinden Firebase Remote Config, AdMob doğal gelişmiş reklamlar ve reklam geliri için reklam harcamalarından elde edilen gelir hedefi (hedef ROAS) kullanan Wave Studio, tüm hedeflerine ulaşmak ve başka başarılar elde etmek üzereydi.
Kullanıcı edinme maliyetleri ile kullanıcı yaşam boyu değerini dengeleme
2014 yılında kurulan Wave Studio, hem Android hem de iOS için bir mobil uygulama geliştiricisi ve yayıncısı. Araçlara ve kişiselleştirme kategorilerine odaklanan şirketin birincil amacı, tüketicilere mobil cihazlarının kullanıcı arayüzünü özelleştirmek ve kişiselleştirmek için çeşitli seçenekler sunmak.
Kurucular Vlad Andries ve Tiberiu Avramiuc, diğer stüdyolar tarafından yayınlanan klavye uygulamaları için bazı basit temalar yayınlayarak işe başladılar. Tüm iş modellerinin diğer geliştiricilerin ürünlerine bağlı olduğunu fark edip, 2016 yılında Android'deki ilk animasyonlu klavye uygulaması olan Wave Keyboard'u piyasaya sürdüler. Ertesi yıl Wave Live Wallpapers'ı yayınladılar. 2021'de stüdyo, Android'in kişiselleştirme kategorisindeki en popüler geliştiricilerden biri haline geldi.
Andries, "Klavyelerden duvar kağıtlarına geçiş, bize ilgi çekici ve etkileşimli kullanıcı edinme kampanyaları oluşturmak için yeni olanaklar sağladı." diyor. "İyi bir edinme stratejisine sahip olunca, daha fazla ölçeklendirmenin tek yolunun para kazanmayı optimize etmek ve iyileştirmek olduğunu fark ettik."
Wave Studio'nun iş modeli, uygulama yayınlamaya ve bunları ücretli medyada tanıtmaya dayalı. Bu, reklam gelirine büyük ölçüde ağırlık veren hibrit bir model. Kazançların yaklaşık %90'ı uygulama içi reklamlardan (UİR), diğer %10'u ise uygulama içi satın almalardan (UİSA) geliyor.
Andries, şirketin yeni kullanıcılar edinmek için daha uygun maliyetli ve ölçeklenebilir bir yaklaşım aradığını söylüyor. Buna ek olarak şirket, uygulamalarda daha yüksek reklam geliri sağlayacak kullanıcılar çekmeyi ve ortalama kullanıcı yaşam boyu değerini arttırmayı da hedefliyor.
Reklamlardan para kazanmayı optimize etmek için Firebase Remote Config A/B testi
Wave Studio'nun attığı ilk adım, reklam biçiminden uygulama içi yerleşime ve kullanıcı başına gösterim sayısına kadar her şey üzerinde yüzlerce A/B testi yapmak için Google Firebase Remote Config'i kullanmak oldu. Firebase, AdMob ve reklam geliri için hedef ROAS'ı kullanan şirket, kullanıcı edinimini ölçeklendirmek ve kullanıcı YBD'sine dayalı sağlıklı bir reklam geliri sağlamak üzere yeni bir model oluşturdu.
Andries, "Yüzlerce A/B testinden sonra, uygulamalarımızın kullanıcılarının YBD'sini %250'den fazla arttırmayı başardık." diyor.
Stüdyo, farklı para kazanma senaryolarını test ederek ve tüm reklam biçimlerini birleştirerek başarıya ulaştı. AdMob doğal gelişmiş reklamların kullanıma sunulmasıyla birlikte Wave Studio için oyunun kuralları değişti. Andries, stüdyonun gelirinin %50'sinden fazlasının şu anda bu reklam biçiminden elde edildiğini söylüyor.
Reklam geliri için hedef ROAS, edinilen kullanıcıların YBD'si hakkında görünürlük sağlıyor
Andries, uygulama geliştiricilerinin karşılaştığı en büyük zorluğun, reklamlarla üzerinden para kazandıkları kullanıcıların YBD'sini doğru bir şekilde hesaplamak olduğunu kabul ediyor. Bir kullanıcının uygulama içi satın alma işlemlerine ne kadar harcama yaptığına veya reklamlarla etkileşim kurarak ne kadar gelir sağladığına dair görünürlük olmadan Wave Studios, yeni kullanıcılar edinmek için YBM (yükleme başına maliyet) tekliflerini optimize etmesini sağlayacak veriler elde edemiyordu.
Google ekibi, gösterim düzeyi gelirini Google hedef ROAS ile izlemenin mümkün olduğunu belirtti. Andries, bu yeniliği uzun süredir dört gözle beklediğini söylüyor.
"Hedef ROAS ile UİR gelirini UİSA gelirini ele aldığınız gibi değerlendirebilirsiniz." "Geliri, uygulamadaki kullanım ömrü boyunca belirli bir kullanıcıyla ilişkilendirebilirsiniz."
Andries, hedef ROAS'ı uygulamadan önce stüdyonun kullanıcı edinme stratejisinin nicel verilere dayandığını ve aynı coğrafi bölgedeki tüm kullanıcılar için aynı YBM'yi belirlediğinden hacmi önemli ölçüde sınırladığını söylüyor. Ancak hedef ROAS teklifi oyunun kurallarını değiştirdi. Andries, bazı bireysel kullanıcıların ortalama bir kullanıcıdan daha fazla gelir sağladıkları için daha fazla ücret ödemeye değer olduğu görüşünde. Hedef ROAS sayesinde Wave Studio, daha önce erişilemeyen yüksek değerli kullanıcıları hedefleyebiliyor.
Andries, "Sonrasında, ödemeye hazır olduğunuz YBM'ye daha az, kullanıcının size sağlayabileceği yatırım getirisine ise daha fazla odaklanabilirsiniz.” diyor. "Bir kullanıcıyı edinmek 1,50 TL'ye mal olabilir, ancak söz konusu kullanıcı 2 TL kazandırıyorsa bu ücreti ödemeye fazlasıyla değer."
Aylık 2 milyon yeni yükleme ve reklam gelirinde %30 artış
Wave Studio, Eylül 2021'de hedef ROAS'ı uyguladıktan sonra sonuçlar hemen netleşti. Andries, 2022'nin ilk çeyreğine kadar şirketin toplam reklam gelirinde %30'dan fazla bir artış olduğunu söylüyor.
"Hedef ROAS ile sağlıklı bir karlılığı korurken 1,5 ila 2 milyon yeni kullanıcı daha kazanmayı başardık." diyor.
Sabit bir YBM'ye dayalı kullanıcı edinme kampanyalarının ölçeklenebilirlik açısından sınırlı olduğunu da belirtiyor. Hedef ROAS ile Wave Studio daha hızlı ölçeklendirme yapıyor ve daha fazla toplam reklam geliri elde ediyor.
Şirketin şu anki odak noktası, kullanıcıyı elde tutma oranını arttırmak için uygulama içi deneyimi iyileştirmek. Örneğin şirket, kullanıcıların kendi duvar kağıtlarını tasarlamalarına olanak tanıyan yeni bir araç geliştirdi. Ayrıca yeni tasarımlar yaratmak için tanınmış sanatçıları çekmeye çalışıyor.
Andries, "Uygulamada uzun vadeli katılımı arttırmak istiyoruz." diyor. "Duvar kağıtları etrafında küçük ölçekli bir sosyal ağ oluşturmaya çalışıyoruz. Sadece canlı duvar kağıtları için bir dizin değil, daha çok kullanıcıların dijital sanatı tüketmesi ve paylaşması için entegre bir yol sunmak istiyoruz.”