Kılavuz

Mobil reklamlar: Oyun uygulamalarından para kazanmanın anahtarı

Mobil reklamlar: Oyun uygulamalarından para kazanmanın anahtarı

Mobil oyununuzdan para kazanmanın en iyi yolunu mu merak ediyorsunuz? Uygulama içi reklamcılıkla para kazanma, kullanıcılar oyununuzu ücretsiz oynarken sizin de gelir elde etmenize olanak tanır. Geliştiricilerin neden reklam yayınlayarak para kazanmayı tercih ettiğini öğrenmek ve mobil oyununuzda reklam yayınlamaya ilişkin en iyi uygulamaları keşfetmek için okumaya devam edin.

Geliştiricilerin oyunlarından mobil reklamlar yoluyla para kazanmayı tercih etmesinin nedeni nedir?

Kullanıcılar oyunların ücretsiz olmasını bekler

Geliştiriciler geçmişte, abonelik ve uygulama içi satın alma (UİSA) modelleri gibi çok çeşitli oyundan para kazanma stratejilerinden yararlanmıştır. UİSA, kullanıcıların oyun performanslarını artırmak için özelliklere ödeme yapmalarına olanak tanır. Ancak çoğu durumda, belirli bir ay boyunca mobil uygulama kullanıcılarının sadece küçük bir bölümü uygulamalarda harcama yapmaktadır. Bu nedenle, birçok geliştirici yeni gelir akışlarının önünü açmak için mobil reklamcılığa geçmektedir.

Mobil oyun reklamları herkes için kazançlı olabilir

Tüm kullanıcılar mobil oyunlar veya uygulama içi satın alma öğeleri için ödeme yapmaya istekli olmadığından veya buna güçleri yetmediğinden, reklamcılık uygulamalardan para kazanmanın en popüler yolu haline gelmiştir. Mobil uygulama reklamcılığı tüm taraflar (geliştiriciler, kullanıcılar ve reklamverenler) için kazançlıdır. Geliştiriciler bu yolla, tutkun oldukları içeriği üretmeye devam etmek için ihtiyaçları olan geliri elde edebilmektedir. Kullanıcılar sevdikleri oyunları ücretsiz oynayabilmekte, bu da etkileşim ve elde tutma oranlarını artırmaktadır. Reklamverenler de hedefi iyi belirlenmiş ve alakalı reklamlarla yeni kullanıcılar elde etme fırsatına sahip olmaktadır.

Mobil oyun reklamcılığı diğer para kazanma modelleriyle birlikte kullanılabilir

Uygulama içi reklamcılık, ücretsiz kullanıcı deneyimi sunmanın yanı sıra, UİSA gibi diğer gelir akışlarıyla birlikte kullanılabilen son derece esnek bir modeldir. Gitgide daha fazla sayıda geliştirici, gelir tüketilmeden reklamların UİSA ile birlikte kullanılabileceğini anlamaktadır. Geliştiriciler, ödüllü reklamların ayrıca kullanıcılara satın alınabilecek uygulama içi öğelerin önizlemesini dahi sunabildiğini ve bazen ödeme yapmayan daha fazla sayıda kullanıcıyı harcama yapan kullanıcıya dönüştürebildiğini keşfetmektedir. Gerçekten de çoğu zaman "karma para kazanma" olarak adlandırılan stratejinin kullanımında son bir yılda %50'yi aşan artış görülmüştür.1 Sizin gibi bir geliştiricinin oyundan para kazanma stratejisine uygulama içi reklamcılığı eklemeyi nasıl seçtiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Avid.ly: Uygulama içi satın almalar ve mobil reklamcılığın birlikte boy gösterdiği bir başarı öyküsü

Çinli geliştirici Avid.ly, ödeme yapmayan oyunculardan para kazanmanın bir yolunu bularak gelirini artırmak istiyordu. 50'den fazla mobil oyunda günlük 2 milyonu aşkın etkin kullanıcıya sahip olan ve kullanıcılarının sadece küçük bir bölümünün uygulama içi satın alma işlemi gerçekleştirdiği Avid.ly, uygulama içi reklamcılığın yeni bir gelir akışı fırsatı sunduğunu gördü. Şirket ilk olarak birkaç uygulamasında statik geçiş reklamları ve banner reklamlar yayınlamak için AdMob'la çalışmaya başladı. Ayrıca, reklamlar yoluyla gelir elde ederken UİSA gelirini de korumasını sağlayacak bir strateji tasarladı.

2016 yazında, AdMob'un ödüllü reklamları kullanıma sunmasının ardından, Avid.ly bir sonraki adımı atıp mobil oyunlarından bazılarına ödüllü reklamları eklemeye karar verdi. Avid.ly başlangıçta ödüllü reklamların UİSA gelirini tüketeceğinden endişelense de sonuçlar tam tersi çıktı. Şirket, mobil oyunlarının biri için kullanıcı başına ortalama gelirde %40, uygulama içi satın alma gelirinde %18 ve oturum süresinde %20 artış elde etti. Sonuç olarak, Avid.ly artık mobil oyun portföyünün tamamında ödüllü reklamları uyguluyor.

Oyununuz için doğru reklam biçimini kullanmaya ilişkin en iyi uygulamalar

Mobil reklamları kendi oyunlarınızda uygulamaya hazır mısınız? AdMob, oyununuz için harika bir reklam deneyimi sağlamak amacıyla çok çeşitli esnek, rahatsızlık vermeyen ve performansı yüksek reklam biçimleri sunar.

Banner reklamlar kolayca uygulanabilir ve mobil reklamcılığa başlamak için çok iyi bir seçenektir. Geçiş reklamları kullanıcılara tam ekran deneyimi sunar. Ödüllü reklamlar, kullanıcılar için oyun içi ödüller şeklinde bir katma değerle birlikte çok ilgi çekici bir deneyim sunar. Son olarak, reklamlarınızın görünümünü oyun içi içeriğinizle uyumlu hale getirmek istiyorsanız, yerel reklamlar sizin için doğru çözüm olabilir. Hangi biçimi seçerseniz seçin, tercihiniz oyun deneyimini etkiler. AdMob, farklı reklam biçimlerini test etmek ve kullanıcılarınıza sunulduklarında nasıl performans gösterdiklerini analiz etmek için çeşitli kaynaklar sunar. Uygulamalarınız için hangi biçimin en iyi olduğunu öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Banner reklamlarla dingin bir reklam deneyimi sağlayın ve gösterim hacmini artırın

Banner reklam nedir? Banner reklamlar, ekranın alt veya üst kısmındaki boş alana sabitlenebilen ya da başlık veya seviye sonu ekranlarına yerleştirilebilen dikdörtgen reklamlardır. Banner reklamlar metin, resim veya video biçiminde gösterilebilir.

Banner reklamları ne zaman kullanmalısınız? Banner reklamları uygulamak son derece kolaydır. Genellikle ekranın bir kısmını reklamlar için ayırmak kolay olduğundan, basit ve tek ekranlı oyunlara çok uygundurlar. Banner reklamlar, kullanıcı oyunu oynarken deneyimi kesintiye uğratmadan reklamla karşılaşma oranını en üst düzeye çıkarmanızı sağlayabilir. Banner reklam alanları, geçmiş verilerden hesaplanan optimize edilmiş bir hızla otomatik olarak yenilenir ve kullanıcının oyun deneyimini tamamlayan yeni ve ilgi çekici reklamlar sunar. AdMob'da, banner boyutunu farklı cihazlara uyum sağlayacak şekilde otomatik olarak ayarlayan "akıllı banner" seçeneği de mevcuttur. Akıllı banner'lar ekran genişliğinin tamamını kaplar ve ekran yüksekliğiyle orantılı bir yükseklik kullanır. Bu sayede, ekstra çaba sarf etmeden farklı cihaz boyut ve yönlerinde reklam yayınlamak kolaylaşır.

Banner reklamların kullanımına ilişkin en iyi uygulamalar:

  • Banner reklamlar, uygulama ekranının üst veya alt kısmına yerleştirilebilir ve oyun içeriğinden net olarak ayırt edilmelidir. Bunun bir yolu, reklamı etkileşimli öğelerden ayırmaktır. Örneğin, banner reklamın yanına kenarlık yerleştirebilirsiniz.
  • Banner üst veya alta sabitlenmişse AdMob'un banner boyutunu ekran boyutuna uygun olacak şekilde otomatik olarak ayarlaması için "akıllı banner" özelliğini kullanın. Böylece, banner'larınızın farklı cihazlar (akıllı telefon, tablet vb.) ve yönlerde (dikey ve yatay) harika bir deneyim sunmasını sağlayabilirsiniz.
  • Akıllı banner'ları kullanmak istemiyor ve banner reklam boyutunu manuel olarak ayarlamayı tercih ediyorsanız, en iyi performansı sağlayacak boyutu seçmeniz kritik öneme sahiptir. Genellikle sabit görüntülü reklam alanı için en iyi seçenek 320x50 boyutundaki banner'lardır. Tabletler gibi daha büyük cihazlar için 728x90'ı kullanabilirsiniz.
  • Yer sıkıntınız yoksa büyük banner'ları başlık veya başlangıç ekranlarına yerleştirmeniz önerilir. Bu yerleşimler için, 300x250 boyutundaki banner'lar en iyi büyük banner performansını sağlar.
  • Son olarak, AdMob'un geçmiş performansa dayalı olarak en iyi sıklığı seçerek sizin için geliri en üst düzeye çıkarmasını sağlamak üzere, optimize edilmiş yenileme hızı özelliğini kullanın.

Etkileşimli geçiş reklamlarıyla mobil oyun oynayanların ilgisini çekin

Geçiş reklamı nedir? Geçiş reklamları tam ekran yer paylaşımlarıdır. AdMob, etkileşimli reklam öğeleri ve video reklamlar da dahil olmak üzere her tür ilgi çekici geçiş reklamı biçimini sunar. Geçiş reklamları kullanıcının tercihi doğrultusunda kolayca kapatılabilir.

Geçiş reklamlarını ne zaman kullanmalısınız? Geçiş reklamları kolayca uygulanabilir ve tam ekran oldukları için oyun içeriği düzenini etkilemez. Oyun döngüleri arasında doğal geçiş noktalarına sahip oyunlar için idealdirler, çünkü reklamı kullanıcılara oyuna ara verdikleri sırada gösterebilirsiniz. Geçiş reklamları genellikle banner reklamlara göre daha az gösterim sağlasa da bu reklam biçiminden elde edilen bin gösterim başına maliyetin (BGBM) çok daha yüksek olması, toplam reklam gelirini ciddi oranda artırır.

Geçiş reklamlarını kullanımına ilişkin en iyi uygulamalar:

  • Oyununuzun akışını göz önünde bulundurun. Geçiş reklamları bir oyunun farklı seviye veya aşamalarının arasına doğal olarak eklenebilir.
  • Reklam içeriğinin zamanında önbelleğe alınmasını ve kullanıcı geçiş noktasına ulaştığında gösterilmeye hazır olmasını sağlamak için geçiş reklamlarınızı önceden yükleyin.
  • Reklamların kullanıcınızı rahatsız etmeyeceğinden emin olmak için, geçiş reklamlarını ekleyeceğiniz noktaları belirlerken kendinizi kullanıcının yerine koyun. Örneğin, seviye başlangıcı gibi kullanıcının dokunmaya odaklandığı noktalarda geçiş reklamları göstermeyin. Kullanıcılar oyun oynamak istedikleri sırada kendilerine beklenmedik bir reklam gösterilirse sinirlenebilir.
  • Çok fazla reklamla kullanıcılarınızı bunaltmamaya dikkat edin. Bir kullanıcının belirli bir sürede göreceği geçiş reklamı sayısını sınırlandırmak için AdMob'un sıklık sınırı özelliğinden yararlanabilirsiniz. Doğru sıklık sınırını bulmak için uygun bir strateji, düşük sıklıkla başlayıp sıklığı dikkatli bir şekilde artırarak oyununuz için en iyi hacmi belirlemektir. Bu şekilde, kullanıcı elde tutma oranınız olumsuz etkilenmeden reklamlarınızı gösterebilirsiniz.

Yerel reklamlar sayesinde sorunsuz bir kullanıcı deneyimi oluşturun

Yerel reklam nedir? Yerel reklamlar, oyunun görsel tasarımı, düzeni ve içeriğine uyum sağlayacak şekilde özelleştirilebilir. Yerel reklamlar genellikle bir ana resim veya video öğesiyle birlikte kampanya öyküsüyle uyumlu metinden oluşur.

Yerel reklamları ne zaman kullanmalısınız? Bu reklam biçimi, uygulamanın görünüm ve tarzına uyum sağlayarak kullanıcı kaybını azaltabilir ve uzun vadeli değeri artırabilir. Özelleştirme uygulayarak göze hitap eden bir reklam düzeni elde etmek üzere gerekli adımları atmaya istekli olduğunuz sürece, yerel reklamlar çoğu uygulama için uygundur.

Yerel reklamların kullanımına ilişkin en iyi uygulamalar:

  • İçeriğinizin tarzıyla uyum yakalayın. Yerel reklamlarınızı aynı sayfadaki içeriğe benzeyecek şekilde tasarlarken reklamlarla içeriği birbirinden ayırt etmek için renk, yükseklik veya gölge gibi görsel işaretlerden yararlanın. Tüm yerel reklamlar bir reklam ilişkilendirmesi ve Reklam Seçenekleri simgesini içermeli, ayrıca gezinme düğmeleriyle karıştırılmamalıdır.
  • Net bir harekete geçirici mesaj gösterin ve kullanıcıların etkileşimde bulunmasını kolaylaştırın.
  • Bir yerel reklamın ana öğesini göstermek için MediaView'ü kullanın. Bu, hem video hem de resim öğelerinin başarıyla gösterilmesini sağlar.
  • Reklamlarınızı nasıl entegre etmek istediğinizi düşünün. Yerel reklamlar en iyi, kullanıcılar uygulamanın ana etkinliğiyle meşgul olduklarında değil, ekrandakileri okumakla ilgilendiklerinde gösterilir. Yerel reklamları oyun deneyimine entegre etmeye yönelik popüler yaklaşımlar arasında, reklamları oyun başlamadan önce bir menüye, başlangıç ekranına veya uygulama içi satın alma ve yeni sürüme geçme seçenekleri arasında vitrine yerleştirme bulunur.

Ödüllü reklamlarla kullanıcıları oyununuzu oynamaya devam etme konusunda teşvik edin

Ödüllü reklam nedir? Ödüllü reklam deneyimi, kullanıcılar uygulama içerisindeki bir "ödül" karşılığında bir reklamla etkileşimde bulunmayı seçtiklerinde gerçekleşir. Oyunu oynamak için ekstra süreden genellikle sadece uygulama içi satın alma yoluyla elde edilebilen destek ve özelliklere çeşitli ödüller verilebilmektedir. Ödüllü reklamlar, oynatılabilir reklamlar gibi video reklamlar ve etkileşimli reklamlar gösterir.

Ödüllü reklamları neden kullanmalısınız? Ödüllü reklamlar kullanıcıya reklam deneyimi üzerinde denetim sağlar. Değerli bir ödül karşılığında reklamla etkileşimde bulunup bulunmayacaklarına kendileri karar verir. Ödüllü reklamlar, geliştiriciler için büyük gelir artışı sağlamanın yanı sıra kullanıcı etkileşimini de artırdığından, bu reklam biçimi oyun sektöründe gitgide daha popüler hale gelmektedir. Geçtiğimiz yıl, ödüllü reklamların kullanıldığı uygulamaların sayısı dört kat artmıştır.2 Reklamverenlerin daha fazla kullanıcı etkileşimi ve eşi görülmemiş bir performans elde etmesini sağlayan ödüllü reklamlar, tüm reklam biçimleri arasında en yüksek eBGBM'leri sağlamaktadır. Ancak, gösterim hacmi kullanıcı tercih oranlarıyla doğrudan ilişkili olduğundan, ödüllü reklamların etkileyici performans sergilemesi yalnızca doğru zamanda değerli ödüller sunmalarıyla mümkündür.

Ödüllü reklamların kullanımına ilişkin en iyi uygulamalar:

  • Kullanıcılarınızın bir ödül karşılığında reklamınızla etkileşimde bulunmaya ne zaman ve nerede ilgi duyacağını ve verebileceğiniz en uygun ödül miktar ve türünün ne olacağını düşünün. Örneğin, kullanıcılarınıza bir oyunda "öldüklerinde" seviyeye baştan başlamak yerine kaldıkları yerden devam etmeleri için bir reklam izlemelerini önerin. Ya da ilerlemeli oyunlarda kullanıcıların daha hızlı seviye atlayabilmeleri için bonus puanlar teklif edin.
  • Uygulama içi satın alma işlemlerini teşvik etmek için ödüllü reklamlardan yararlanın. Bazı geliştiriciler, kullanıcıların normalde UİSA yoluyla sunulan öğeleri kullanmasına izin vererek başarı elde etmiştir. Kullanıcılar uygulamanın premium sürümünün tadını aldığında gelecekte uygulama içi satın alma işlemlerine harcama yapma olasılıkları artmaktadır.
  • Uygulamanız için doğrusunu bulana kadar farklı ödül türleri ve miktarlarıyla denemeler yapın. Bu denemeleri uygulamak için Firebase Remote Config gibi güvenilir bir A/B testi çözümü kullanılabilir.
  • Son olarak, geçiş reklamlarında olduğu gibi, kullanıcı reklamı görüntülemeyi seçtiğinde reklam öğelerinin önbelleğe alınmış ve yayınlanmaya hazır olması için reklamlarınızı önceden getirdiğinizden emin olun.

Farklı reklam biçimlerini birlikte kullanın!

Birçok oyun geliştirici, gelirini en üst düzeye çıkarmak için çeşitli reklam biçimlerinin bir kombinasyonunu kullanır. Örneğin, oyun ekranınızın alt kısmına banner reklamlar sabitlerken aynı zamanda seviye sonunda geçiş reklamları gösterebilir ve ödüllü reklamlarla ekstra can veya bonus puanlar sunabilirsiniz. Google AdMob ile, sevdiğiniz işi yapmaya, yani oyun geliştirmeye devam etmek için gelirinizi başarıyla artırabilirsiniz.

Google AdMob'u denemeye hazır mısınız? Başlayın.

  1. Google Play Verileri, Global, Oca. 2017 ve Oca. 2018

  2. Google Ads Verileri, iOS/Android, Global, Nis. 2017-Oca. 2018